söndag 1 april 2012

Där andra har fina blommor plockar jag min sallad
Jo, det är ju så och nu växer det så det knakar. I köksfönstret är det sallad överallt. Inga blommor här inte. Jag planterar inte salladen i (ja, jag vet att det ska stå sallat men jag vägrar) små krukor och sedan omplanterar i större. Det är meningslöst, eftersom den växer så fort och behöver bra utrymme. Jag tar en bra ekologisk jord och fyller krukor som är över 10 cm i diameter, gärna större än så alltså.

Och jag gör tre eller fem hål och släpper ner säkert 7 frön eller så i varje hål. Det blir lite trångt, när den växer, men jädrans så mycket sallad jag får av en enda planta. Och ser det FÖR trångt ut planterar jag bara om den efter ca 4 veckor till en ännu större kruka.

Mina absoluta favoritsorter är vanlig Isbergssallad och Senapskål. I marken blir Isbergssalladen salladshuvuden, i kruka blir det enskilda blad i mängder. Och den smakar helt underbart!! Mycket godare än i affären. Senapskål är inte kål utan sallad, släkting till Ruccola och har en speciell lite kryddig stark smak. Supergod. Dessutom när bladen är små är de som hjärtformade. Jag planterar all sallad på samma vis, men med Senapskålen något färre frön i varje hål. ( Jag har fått för mig att de inte skulle må bra av att trängas på det viset) Sallad är det mest lättodlade som finns tror jag och tacksamt på grund av det och att man kan äta den och känna lyxen av egenodlat.

På bilderna ser ni så trångt salladen ser ut att ha på särskilt sista bilden kanske, men den verkar inte må dåligt av det utan bara växer och växer. Och jag planterar sex krukor åt gången, ibland fler för att ha att ge bort. Roligare att ge bort nästan skörd klar sallad än en bukett blommor. Sen fortsätter jag att plantera varje eller varannan vecka för att ha sallad att skörda varje dag. Särskilt jag och yngsta sonen, som vill ha sallad till varje måltid.

Sen finns det ju många sorter med plocksallad, olika utsökta röda, vinröda och andra nyanser av sallad jag sätter som är jätte god. Men de har inte växt så mycket ännu så bild kommer kanske en annan gång på dem. I köket har jag sol från ca halv 2 tills solen går ner. Och det verkar vara lagom för salladen. I tv-rummet har jag sol från tidig morgon till ca sju på eftermiddagen (balkongen likaså) och det blir för mycket för salladen har jag märkt.

Jag märker ingen skillnad på att plantera sallad inne eller de som växer ute på balkongen om sommaren. Ingen skillnad på vinter eller sommar inne heller. Den växer lika bra, hos mig i vart fall. Trots otroligt dragiga fönster. Så det är absolut värt det att odla sallad inne!! Och det känns otroligt skönt att kunna vara självförsörjande på det. Jag har även haft tomatplanter inne som växt lika bra som ute och det enda man får göra när blommorna slår ut, är att pollinera dem.

Så ni som inte ännu odlar inne - börja för det är värt det!! Man behöver inte ha balkong, växthus eller trädgård för att äta sin egna sallad och tomat. Och har man det är det ändå trevligt att ha lite inne med. I somras tänkte jag verkligen på om smaken var annorlunda på det jag odlade ute och inne, men jag märkte ingen skillnad på varken planta eller smak eller på hur bra det växte.
Ja det var lite om odling det!!
Frid!
Disa

9 kommentarer:

Emilia sa...

Härligt med egen sallad!

Heldri sa...

Mums!

farmor ankus sa...

Så härligt att ha sallad att ta av till maten, knasigt men det har jag aldrig tänkt på att odla inne.
Tack för tipset.
Hoppas din dag blir bra
kram

retrostuff sa...

Just nu planerar jag alla pelargonsticklingar, tantvarning jag vet ;), men det är sån tillfredsställelse med att få något att klara vintern och sedan få lite till liksom. Basilika, tomater och vitlök är planterat. Nu måste jag nog testa lite sallad också. Vitlök är toppen tycker jag, ner med några klyftor och upp kommer ”gräslök” med vitlökssmak, tar bara några dagar.

Lilla Anka sa...

Jahapp! Här blev man inspirerad! iväg och köpa frön! Jag har för länge sedan gett upp odlingen i trädgården för sniglarna kalasar bara på det! Tänk att jag inte kommit på detta innan, att jag kan odla inne och kanske ta ut på altanen sen! Jag älskar ju sallad!
Nu blev det eld i baken på Lilla Anka!

Mmatilda sa...

Inspirerande! Du fick även mig att börja önska att jag hade ett par salladskrukor här bland alla fåfäng-växter som jag ägnar min kraft och tid åt...
Har nu också sett dina fina sockar, väldigt imponerande, hoppas de fortfarande håller?

Otaliga projekt sa...

Tack snälla för tipsen! Och vilket inspirerande inlägg. Här ska odlas sallad, jajamän. Först ska jag åka iväg och fira påsk, men sen så.
Återigen, tack snälla Disa.

Hedvig sa...

Bra idé! Måste ju dessutom vara godare än "vanlig" sallad. :)

Min tråd sa...

blir det sallad över, testa med ett par blad i en smothie, nyttigt och gott