lördag 12 januari 2013

I freakin´did it!!


Japp, mitt första PAR stickade sockor är nu klar. I förrgår kväll för att vara exakt.. Det är ju super enkelt ju! Tänk att jag väntat så länge bara för att jag minns det som något urtråkigt och svårt. I och för sig slapp jag ju strumpstickorna som jag tycker är krångligt, och stickade med magic loop.

Jag använde Strompegarn färg nr 7691 och 2,5 mm rundstickor. Och jag stickade båda paret samtidigt, fast på två rundstickor.

Jag hittade ju som sagt tootiest på Youtube och gjorde hennes uppläggning och tåökning, jag la upp lika många maskor som jag brukar börja virka sockor med och det vart jätte bra. Sedan ökade jag och provade tills det var lagom och sedan då det var dags för hälen tittade jag på hennes video igen och insåg att jag hade redan stickat för långt och att jag inte fattade helt och fullt.

Normalbegåvade häl stickerskor hade nog fattat direkt, men för mig har hälar varit som att bestiga mount everest ungefär - det bara GÅR inte!
MEN
Jag har de senaste månaderna tittat mycket på amerikanska video Podcastare och jag har två favoriter, Round the twist och Knitting in circles och Carin från Round the twist berättade i ett avsnitt hur man gör en afterthought heel. Att man bara stickar in en garnbit på hälsidan och stickar vidare tills hela sockan är klar och sedan plockar man upp maskor runt tråden och drar ur den och så stickar man en häl likadan som man gör tån. Det var så simpelt att till och med jag fattade hur man gör en häl!! *lycklig* Och vilken passform hälen har med, det trodde jag inte. Men helt perfekt sitter den på min häl.

Så jag stickade cirka 8 cm ovan hältråden och sedan satte jag i en annan rundsticka och stickade hälarna, för att jag lättare skulle kunna prova sockorna då jag stickade skaften. Det är ju ändå mitt första par och jag visste inte om jag skulle behöva öka lite längre upp eller så och då är det lättare att faktiskt ha en häl då man provar. Jag har ju tagit hjälp av tutorials, men improviserat resten. Och så sydde jag ihop det sista med ett så kallat kitchener stitch. Och sedan stickade jag klart skaften.

Två saker jag kommer göra annorlunda på andra paret sockor: Sticka foten ca en cm längre innan häl tråden och att maska av skaftet lösare. Jag råkade glömma bort mig och maska av lite för hårt. Men passformen är ändock kanon! Och jag måste säga att detta var ett genialiskt simpelt sätt att sticka sockor på!! Helt i min smak, så stickningen blir helt mindless och jag kan se på film eller podcast episoder.

Och nu är jag ju riktigt fast i sockträsket, för fy tusan så roligt det var att sticka sockor!! Och nu kan jag tre olika metoder: jag kan nålbinda, virka och sticka mina sockor. Och naturligtvis har jag påbörjat ett par till!
Frid!
Disa
(PS, mitt rekord sattes för ca 1-2 veckor sedan på wordfeud 702, ja SJU HUNDRA TVÅ poäng på ett ord!! Jag var lycklig hela dagen lång. ha ha)

11 kommentarer:

Emilia sa...

Härligt att du fixade det - snygga blev de!

Heldri sa...

Yeay! Så duktig du är! Slit dit första par stickade strumpor med lugn, du kan ju sticka måååånga nya. :)

Myggan sa...

Så fina! Grönt är aldrig fel. Jag har också fastnat lite i "sockträsket", fast jag kör med traditionella strumpstickor.
/Anna

Manduzana stickar sa...

Grattis till dina första sockor och välkommen till sockstickningsträsket ;)

Futu sa...

Bra jobbat!

Maritas Maskor sa...

Snyggt Disa!
Det visste jag väl, att du skulle kunna sticka sockor, så duktig som du är!
De ser ju helt perfekta ut, så de kan du vara så nöjd och stolt över! Hälen kunde inte vara bättre :)

Och du! 702 poäng!! Tur att det inte var mot mig!! :)
Kram!!

myrica sa...

Så fina dom blev, klart att du fixar att sticka sockor så svårt är det inte.
Så fina dom blev.
Ha det gott
kram

Malin sa...

Verkligen jättesnygga! Ser ut att passa superbra! Och färgerna gillar jag skarpt!
Kram Malin

Hedvig sa...

JAAA! Och superfina blev de ju! :)

Ostickat sa...

Oj sockstickning är kanske roligt... Avskyr att sticka sockar, men du får det låta roligt! Man kanske skulle testa på att göra ett par till sig själv... (Jätte fina sockar föresten!)

disa sa...

Tack så jätte mycket alla för era snälla kommentarer! =)